چگونه کمال گرایی باعث می شود نوجوانان درس نخوانند؟

امروز میخایم در مورد یکی از آیتم هایی که نمیزاره دانش آموزان درسشونو بخونن صحبت کنیم

خیلی وقتا کمالگرایی مانع این میشه که ما بتونیم وظایف محوله رو انجام بدیم یعنی دانش آموز ما چون نمیتونه اونقدری مطالعه داشته باشه که بیست بشه از ترسش لای کتاب هم باز نمیکنه میگه یا بیست یا هیچی!!

حالا در ادامه اختلال کمال گرایی بیشتر می پردازیم وببینم چطوری این اختلال به بی نظمی و شلختگی می انجامد و افراد رو دچار مشکل می کند.

کمال گرایی به چه معناست؟
کمال گرایی باوری است که در آن فرد باید تمام کارها را به شیوه ایی وسواسی کامل انجام دهد و اگر کوچکترین نقصی در آن وجود داشته باشه مورد قبول نیست.

میل به کامل بودن به طور کلی یعنی فرد از اینکه خود واقعی اش را آن گونه که هست، بپذیرد گریزان است، از خطا می ترسد و دنبال ایده آل هایی است که اغلب با دنیای واقعی همخوانی زیادی ندارند. به این ترتیب هرچقدر ناهمخوانی بین ایده آل های نوجوان با دنیای واقعی بیشتر باشد، کمالگرایی هم بیمارگونه تر و منفی خواهد بود.
نوجوانان کمالگرا معمولا اگر مطابق میل والدینشان رفتار نکنند، احساس امنیتشان به خطر می افتد. به این ترتیب آنها برای شروع هر کاری به شدت احساس خطر و ناامنی می کنند.

کودکان و نوجوانانی که دچار کمال گرایی هستند، معمولا این ویژگی را به دو صورت بروز می دهند. گروه اول همه تلاش خود را برای رسیدن به اهداف و استانداردهای بالا به کار می گیرند و در نهایت، زمانی که می بینند با وجود این همه تلاش به خواسته خود نرسیده اند، ناامید می شوند و دچار افسردگی می شوند. گروه دوم، از همان ابتدای کار چون می دانند که به مقصود خود نمی رسند، هیچ تلاش و اقدامی در جهت رسیدن به اهداف خود نمی کنند و در نهایت سرخورده و ناراحت می شوند.

شایدکمال گرایی را افراد یک ویژگی مثبت بدانند ولی در بعدی دیگر کمالگرایی متوجه پیامد های منفی اختلال کمال گرایی و تاثیرات منفی کمال گرایی در نوجوانان و دانش آموزان می شود.

افراد کمال گرا، پیوسته انرژی زیادی را صرف دستیابی به اهداف غیرواقعی خود می کنند؛ نوجوان اگر به اهدافش برسد بسیار عالی و همه او را فردی پر تلاش می شناسند ولی اگر نوجوان با وجود تلاش به آن خواسته غیر منطقی خود نرسد چه ؟ دانش آموز سرخورده و نا امید شده و گاها بدلیل اینکه در حد و توان او نیست از درس خواندن سر باز میزند و کودک و نوجوان را درگیر اختلال افسردگی می کند و پیامد های آن اگر درمان صورت نگیرد حتی در دوران بزرگسالی نیز با او خواهد بود به یاد داشته باشیم افسردگی و اضطراب از سر منشاترین اختلالات روانشناسی هست و فکر نکنید که این اختلالات مربوط به بزرگسالی باشد کودک وقتی در شرایط حاد و سخت قرار بگیرد دچار اختلال افسردگی میشود و اضطراب بالایی را تحمل میکند طبق تحقیقات از هر 40 نوجوان یکی از آنها مبتلا به افسردگی می باشد افسردگی در سنین پایین تاثیر روی همه ابعاد زندگی دانش آموزان می گذارد و بهترین روزهای زندگی وی را تحت تاثیر قرار می دهد.

علت های بروز کمال گرایی در دانش آموزان

*روش های فرزندپروری والدین

شیوه تربیتی والدین و آموزش های که در خانواده دیده اند و مجبور هستند برای جلب رضایت والدین و گرفتن امنیت از خانواده هر آنچه که آنها میخواهند انجام دهند و اگر کاری بی اطلاع از والدین انجام دهند دچار اضطراب می شوند که گاهی در بزرگسالی نمیدانند منشا این اضطراب از کجا ناشی می شود.

*ژنتیک و اختلالات

برخی از اختلالات روانی مثل وسواس فکری- عملی هستش نوجوان وقتی دچار وسواس فکری است،اقدام به رفتارها و فکرهای تکرار شونده میکند و تا زمانی که به آن ها نپردازد، نمی تواند آسوده باشد. همچنین دانشمندان ثابت کرده اند که ترشح برخی از هورمون ها و تغییر سطح برخی از هورمون ها در مغز در بروز کمال گرایی موثر است.

*عدم اعتماد به نفس

و در نهایت میتوان اعتماد به نفس پایین و عزت نفس پایین دانش آموز هم در ایجاد و بروز کمال گرایی می توانند دخالت داشته باشد کودکانی که عزت نفس بالایی داشته باشند در جمع ها شرکت میکنند و می توانند خود را ابراز کنند و تایید گرفتن از دیگران به آن ها کمک می کنند که به صورت اختلال نخواهند برای جلب و توجه دیگران تلاش کنند.

*والدین کمال گرا

والدین کمال گرا در بعد منفی دیگران یعنی فرزندان خود را مجبور میکنند که بهترین و برترین باشند و آنچه که خودشان در نوجوانی به آن نرسیده اند و به صورت آرزو آنرا دنبال میکردند حال فرزندانشان با تلاش های مضاعف به آن برسند


کلید واژه ها

نوجوان

دانش آموز

روانشناسی

نویسنده:

مهدیه فرح آبادی

پست قبلی

25 اردیبهشت روز بزرگداشت فردوسی

پست بعدی

چرا بهداشت شخصی در دوران نوجوانی مهم است؟

در همین رابطه بخوانید :

درباره این مطلب دیدگاهی بنویسید...

نام :
 
وب سایت :
دیدگاه :
پست الکترونیک :
 
نشانی پست الکترونیک شما نمایش داده نخواهد شد.