انتخاب رشته ، انتخاب راه زندگی - قسمت اول

بعد از اعلام نتایج اولیه آزمون سراسری، عده ای از داوطلبان رتبه خوب و راضی کننده ای را کسب نکرده اند. با توجه به این موضوع، احتمالاً این سؤال برای شما پیش خواهد آمد که آیا می توانیم با آنکه رتبه خوبی نیاورده ایم انتخاب رشته خوبی داشته باشیم

حتماً تا به حال، برایتان پیش آمده است که برای خرید یا رفتن به یک محل تفریحی و ... ساعت ها فکر کرده و از کسانی که در آن زمینه، اطلاعات خاصی داشته اند، راهنمایی گرفته باشید. این تامل و تحقیق باعث می شود که شما بهترین انتخاب را با توجه به امکانات و شرایط خودتان داشته باشید و کمتر اشتباه کنید. چند روز است که برای شما داوطلبان عزیز، فرصت یک انتخاب مهم و حیاتی پیش آمده است که تمام زندگی و آینده شغلی تان را رقم می زند. این انتخاب مهم، همان انتخاب رشته است؛ چیزی که شما به خاطر آن، ماه ها و ساعت های زیادی زحمت کشیده و تلاش کرده اید و حالا قرار است که بدون دستپاچگی، و با تامل، تحقیق و مشورت، این تلاش خود را به ثمر برسانید و مرحله دیگری از زندگی خود را آغاز کنید.
در این شماره قصد داریم تا به مسایلی که در انتخاب رشته مهم است و یا سؤالات احتمالی که ممکن است در این زمینه برای شما پیش آید، و مهم تر از همه، نحوه انتخاب رشته برای کسانی که رتبه های چندان خوبی کسب نکرده اند، بپردازیم.
بعد از اعلام نتایج اولیه آزمون سراسری، عده ای از داوطلبان رتبه خوب و راضی کننده ای را کسب نکرده اند. با توجه به این موضوع، احتمالاً این سؤال برای شما پیش خواهد آمد که آیا می توانیم با آنکه رتبه خوبی نیاورده ایم انتخاب رشته خوبی داشته باشیم. این سؤال، اغلب به ذهن دانش آموزانی خطور می کند که به دلیل شرایط خاص، امسال، در نظر دارند که حتماً در دانشگاه قبول شوند، اما از نتیجه رتبه و کارنامه خود راضی نیستند؛ مثلاً پسرانی که در صورت عدم قبولی در دانشگاه ها، باید راهی خدمت سربازی شوند، و نگران این موضوع هستند که بعد از اتمام دوران خدمت وظیفه عمومی، دیگر حوصله درس خواندن و دانشگاه رفتن یا امکان این کار را نداشته باشند؛ پس قبولی در دانشگاه برایشان مهم است؛ از طرفی، نگرانی دیگری هم برای این اشخاص  وجود دارد و آن نگرانی، این است که با توجه به رتبه نه چندان قابل قبولی که آورده اند امکان انتخاب رشته دلخواه خود را ندارند و قبولی در یک رشته دانشگاهی بدون علاقه مندی این افراد، مشکل دیگری است و امکان ادامه تحصیل در آن رشته را برایشان چندان ممکن و آسان نمی کند؛ از سوی دیگر، این مطلب را نیز باید درنظر گرفت که به هر حال، کارنامه شما نتیجه تلاش و عملکرد شماست.

انتخاب رشته کنکور سراسری

اکنون می خواهیم ببینیم آیا راهی وجود دارد که بتوان با همین رتبه های نامطلوب، انتخاب رشته خوبی داشت یا اینکه چگونه رتبه پایین و نامطلوب را به قبولی خوب تبدیل کنیم. همیشه در انتخاب رشته، چند موضوع و اصل مهم وجود دارد که باید به آنها توجه کرد. لطفاً مطالب زیر را با دقت بخوانید و مرحله به مرحله انجام دهید تا به نتیجه مطلوب برسید.
تقسیم بندی رشته ها: قبل از انتخاب رشته به این موضوع توجه داشته باشید که رشته های دانشگاهی با توجه به ماهیت خود به چهار دسته استانی، ناحیه ای، قطبی و کشوری تقسیم می شوند و انتخاب درست شما بر اساس این ویژگی رشته ها می تواند کمک مؤثری در مورد قبولی شما داشته باشد.

 میزان علاقه مندی داوطلبان به مجموعه ای از رشته ها یا یک رشته خاص

میزان علاقه مندی داوطلبان به مجموعه ای از رشته ها یا یک رشته خاصرشته های تحصیلی، بسته به کاربرد آنها و مطلوبیت جذب در بازار کار، میان داوطلبان کنکور از میزان علاقه مندی های متفاوتی برخوردارند؛ مثلاً رشته پزشکی، مهندسی عمران، حقوق، طراحی صنعتی، مترجمی زبان انگلیسی از رشته های پرطرفدار میان داوطلبان کنکور در گروه های مختلف آزمایشی است، و برای انتخاب این رشته های پر طرفدار، باید دقت بیشتری داشته باشید و حتماً رتبه خود و شهر انتخابی را مد نظر بگیرید.

 درباره تمام رشته های گروه خودتان، شناخت دقیقی داشته باشید

علاقه مندی داوطلبان به تحصیل در بعضی از دانشگاه ها و بحث رده بندی کیفی دانشگاه ها در سطح تحصیلات عالی از اهمیت ویژه ای برخوردار است؛ به طوری که وزارت علوم نیز دانشگاه های تحت پوشش خود را سالیانه رده بندی می کند. طبیعتاً جذب و اشتغال در بازار کار در برخی از رشته ها و نیز در بعضی از مؤسسات، به دانشگاهی که متقاضی کار از آن فارغ التحصیل شده است، بستگی دارد؛ پس حتماً به این نکته توجه داشته باشید که به همین دلیل و نیز به دلیل امکانات بهتری که برخی از دانشگاه ها به داوطلبان خود ارایه می دهند، متقاضیان و داوطلبان بیشتری دارند، و اگر احتمال می دهید که رتبه شما با این دانشگاه ها هم خوانی ندارد، شانس خود را برای رشته مورد نظرتان در یک دانشگاه دیگر امتحان کنید؛ زیرا رشته برای داوطلب، مهم تر از دانشگاه است.

 شرایط محل و شهری را که در آن تحصیل می شود در نظر بگیرید

انتخاب محل و شهری که در آن تحصیل می شود و دانشگاه در آن مستقر است، برای داوطلبان مهم است. هم اکنون با توجه به آیین نامه های بومی گزینی و شرایط و محدودیت های خوابگاهی بسیاری از دانشگاه ها، داوطلبان ترجیح می دهند که در دانشگاه های معتبر در شهر محل سکونتشان ادامه تحصیل دهند؛ از طرفی، پراکندگی واحدهای دانشگاهی، نسبت به جمعیت هر شهر یا استان یکسان نیست؛ به طوری که تعداد دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی در بعضی از استان ها و ظرفیت پذیرش آنها، با توجه به جمعیت آن و تقاضاهایی که از سوی داوطلبان می شود، بالاتر از سایر استان هاست، و برعکس در بعضی از استان ها تقاضا بیشتر از تعداد دانشگاه ها و ظرفیت پذیرش آنهاست؛ به همین دلیل، حتماً به شرایط این دانشگاه ها از نظر تعداد داوطلبان بومی و نظایر آن توجه کنید تا با یک انتخاب اشتباه، فرصت خود را در این زمینه از دست ندهید.

رشته های مورد علاقه خود را در دانشگاه های جدید یا ظرفیت پذیرش جدید جست و جو کنید

اگر رتبه شما برای کسب قبولی در رشته مورد نظرتان در چند دانشگاه، مناسب نیست، شما می توانید این رشته را در دانشگاه های جدیدتری جست و جو کنید. معمولاً دانشگاه های جدیدالتاسیس، مبادرت به ایجاد رشته های پر داوطلب تر می نمایند و عموماً قبولی در این دانشگاه ها نیز راحت تر است. داوطلبانی که هنگام انتخاب رشته از نرم افزارهای تحت سیستم عامل یا تحت ویندوز گزارش می گیرند، اغلب با گزارش رشته / شهر های سال گذشته مواجه می شوند؛ بنابراین، مثل این است که آنها دارند برای قبولی های سال های گذشته، انتخاب رشته می کنند؛ پس حتماً به این نکته توجه داشته باشید که با بررسی دقیق دفترچه راهنمای انتخاب رشته آزمون سراسری سال جاری، آگاهی دقیقی از رشته های جدید پیدا کنید.
شانس قبولی شما در یک رشته تحصیلی به تعداد داوطلبان متقاضی آن رشته بستگی دارد که در رتبه های بهتری نسبت به شما قرار گرفته و آن رشته را انتخاب می کنند؛ مثلاً اگر داوطلبان از وجود رشته های مورد نظر در دانشگاه های جدید بی خبر باشند یا تمایلی به ادامه تحصیل در دانشگاهی که این رشته ها در آن برقرار است، نداشته باشند، خواه ناخواه آن رشته ها و دانشگاه ها از رتبه های پایین تری دانشجو پذیرش خواهند کرد.

مراقب انتخاب رشته کامپیوتری و مشاوران غیر واقعی باشید

نکته ای که همیشه به داوطلبان گوشزد می کنیم و با این وجود، متاسفانه عده ای از داوطلبان، هر سال مرتکب این اشتباه می شوند، این است که به پیشنهاد مشاورنماها و انتخاب های کامپیوتری بسنده نکرده و در انتخاب رشته خود از دبیران، دانشجویان رشته های مختلف، والدین و صاحب نظران بهره گیرند. عده ای از داوطلبان، با اکتفا به مشاورنماهایی که انتخاب رشته را منبع درآمدی برای خود تصور می کنند و با شیوه های غلط انتخاب رشته می کنند، نتایج بسیار بد و دور از انتظاری می گیرند؛ در حالی که ممکن است داوطلب دیگری در شرایط شما با بهره گیری از یک مشاوره خوب، نتیجه بسیار بهتری را بگیرد؛ از طرف دیگر، اگر بدبینانه و با وسواس بسیاری انتخاب رشته کنید و از رتبه خود در این زمینه، خوب استفاده نکنید، بعد از اعلام نتایج در دانشگاه یا رشته ای که با رتبه پایین تری نیز می توانستید در آن قبول شوید، پذیرفته خواهید شد، و این بدان معنی است که شاید با آن رتبه در رشته یا دانشگاه بهتری هم می توانستید قبول شوید، اما به دلیل ترس و استرس، از انتخاب آن رشته و دانشگاه صرف نظر کرده اید و این موضوع اصلاً به نفع شما نیست.
ضمناً فراموش نکنید که یک انتخاب رشته کامپیوتری، در صورتی از الگوریتم صحیحی برخوردار است که بتواند نسبت به رتبه های متفاوت، گزارش های مختلفی را ارایه دهد؛ مثلاً گزارش رتبه 11000 باید با رتبه 12000 متفاوت باشد؛ همان طور که انتظار می رود نوع انتخاب رشته رتبه 1000 با رتبه 2000 نیز متفاوت باشد.
ادامه دارد.....

کلید واژه ها

کنکور

دانش آموز

سازمان سنجش

انتخاب رشته

نویسنده:

مهدیه فرح آبادی

پست قبلی

CDN چیست؟

پست بعدی

آغاز مهلت انتخاب رشته دانشگاه آزاد

در همین رابطه بخوانید :

درباره این مطلب دیدگاهی بنویسید...

نام :
وب سایت :
دیدگاه :
پست الکترونیک :
نشانی پست الکترونیک شما نمایش داده نخواهد شد.