نقش پررنگ خانواده‌ها در پیشرفت تحصیلی دانش آموزان

هنگامی که درباره تغییر در سیستم آموزشی و نحوه ی آموزش بحث می کنیم، بازیگران  و عوامل اصلی تغییر در نظام آموزشی خود را مطرح می کنند. 

این بازیگران شامل معلم­ ها، مدیران، سیاست­گذاران و والدین هستند. اما به واقع، نقش والدین و خانواده ها در این تغییر چقدر مهم است؟
والدین نقش چشم­گیری در بهبود سیستم آموزشی دارند. درگیر شدن آنها در آموزش فرزندانشان، رابطه­ ی مستقیمی با میزان انگیزه و موفقیت فرزندانشان تحت هر گونه جایگاه اجتماعی، وضعیت اقتصادی و زمینه­ ی فرهنگی آنها دارد. نتایج یک تحقیق نشان داده است دانش ­آموزانی که والدینشان با آنها در مورد مدرسه صحبت می­کنند، از آنها انتظار کسب نتیجه­ ی بهتر دارند، به آنها در برنامه ­ریزی برای ورود به دانشگاه کمک می­کنند و یا از سازنده بودن فعالیت­های خارج از مدرسه­ ی فرزندان خود اطمینان حاصل می­کنند، نتایجی به مراتب بهتر از بقیه کسب می­کنند. مدارس از طریق ایجاد ارتباط با خانواده­ ها می توانند نسبت به علایق و ویژگی­ های دانش ­آموزان آگاهی یابند. زمانی که مدارس، خانواده ها و گروه ­های اجتماعی در جهت حمایت از یادگیری و آموزش با یکدیگر همکاری کنند، دانش ­آموزان تمایل بیشتری به مدرسه رفتن، کسب نمره­ ی بالاتر و انگیزه ­ی بیشتری برای ادامه­ ی تحصیل در مقاطع بالاتر خواهند داشت. ممکن است فکر کنیم بسیاری از چالش­ ها و مشکلات مدرسه مانند مصرف مواد مخدر، خشونت و بی نظمی­ های مکرر در کلاس،  به کلاس درس مربوط می­شود؛ اما این­ طور نیست. در واقع، این مشکلات از جایی بیرون از کلاس درس نشأت می گیرند؛ جایی که دانش ­آموزان بیشترین زمان و انرژی خود را در آن صرف می­کنند. یکی از بهترین راه­ های مقابله با این مشکلات، ایجاد روابط صمیمانه ­تر با خانواده­ ها و گروه­ های اجتماعی است که دانش آموزان در آن فعالیت دارند. نتایج یک تحقیق در طول هفت سال در دانشگاه شیکاگو نشان داده است که در مدارس ابتدایی هر چه میزان تعامل با والدین و خانواده­ ها بیشتر باشد، میزان موفقیت و بهبود وضعیت دانش ­آموزان در ریاضیات ده برابر، و در خواندن و نوشتن چهار برابر مدارسی است که ارتباط با والدین در آنها ضعیف بوده است.
تعامل هرچه بهتر و بیشتر بین مدارس و خانواده ­ها یک منبع بسیار مهم و قدرتمند برای اصلاح و بهبود مدارس است. مدارس می­توانند با برقراری یک تعامل خلاقانه و سازنده با خانواده ­ها و گروه­ های اجتماعی دیگر، به برنامه ­ی درسی و شیوه­ ی تدریس خود غنای بیشتری ببخشند. زمانی که مدارس رابطه ی مثبتی با خانواده­ ها ایجاد کنند و به ایده ­ها و نگرانی­ های آنها در مورد دانش ­آموزان گوش دهند، می­توانند محیط یادگیری خلاقانه­ تر و بهتری برای کسب موفقیت هرچه بیشتر ایجاد نمایند. رابطه ­ی سازنده و مثبت بین والدین، مدارس و گروه­ های اجتماعی، یکی از عناصر اصلی و ضروری برای موفقیت در سیستم­های آموزشی نوین است.
پس می­توان گفت امروزه نقش خانواده­ ها در بهبود وضعیت تحصیلی دانش آموزان و همچنین ارتقای سطح کیفی محیط­ های آموزشی غیر قابل انکار است و باید بیش از پیش به این عنصر کلیدی توجه شود. به علاوه مدارس نیز باید برنامه­ ای مشخص و مدون برای ایجاد ارتباط موثر و کارآمد داشته باشند.

کلید واژه ها

خانواده

تحصیلی

دانش آموز

یادگیری

مدرسه

موفقیت

منبع

Creative schools

نویسنده:

مهدیه فرح آبادی

پست قبلی

تکنیک هایی برای درس خواندن

پست بعدی

معلم ها در نقش باغبان

در همین رابطه بخوانید :

درباره این مطلب دیدگاهی بنویسید...

نام :
 
وب سایت :
دیدگاه :
پست الکترونیک :
 
نشانی پست الکترونیک شما نمایش داده نخواهد شد.